Jyväskylä

Helsinki

Onko tukkasi idootti?

5.5.2019
Emmi

Olen päättänyt antaa äänikirjoille mahdollisuuden. Vaikka normaalisti liputan arkea helpottavan teknologian ja erilaisten näppärien äppien puolesta, kaipaan käsiini perinteistä paperisivuista kirjaa. Olen aina pitänyt lukemisesta, mutta en ole sitä aikoihin tehnyt. Kun luen, haluan syventyä lukemaani hieman pidempiä aikoja kerrallaan. 15 minuuttia kestävä junamatka töihin on mielestäni ihan liian lyhyt aika lukemista varten. Näin ollen kirjojen lukeminen on ollut lähinnä satunnaista loma-ajan puuhaa. Nyt olen kuitenkin äänikirjojen avulla kuunnellut kaksi kirjaa alle kolmessa viikossa: Mark Mansonin The subtle art of not giving a f*ck ja Thoman Eriksonin Idiootit ympärilläni. Kumpaakin voin suositella lämpimästi, mutta jälkimmäisenä mainitusta löysin aasinsillan hiustenhoitoon. 


Vaikka et olisikaan lukenut (tai kuunnellut) Idiootit ympärilläni -kirjaa, olet siitä huolimatta saattanut törmätä sen ideaan. Kirjassa eri temperamenttityypit on jaettu neljään kategoriaan, jotka on nimetty värien mukaan; punainen, keltainen, vihreä ja sininen. Eri väriset ihmiset reagoivat ympäristöönsä ja tunnetiloihinsa hyvin eri tavoilla, ja muiden toimintatapoja voi olla lähes mahdotonta ymmärtää. Tästä syystä moni on ainakin jossain vaiheessa elämäänsä ajatellut, että on idioottien ympäröimä. Koska muiden ihmisten muuttaminen on mahdotonta, on kirjan pointti oppia ymmärtämään erilaisia temperamenttityyppejä, jotta voisi sitten muokata omaa käytöstään tehdäkseen muiden ihmisten kanssa asioimisen - ja elämisen ylipäätään - helpommaksi ja sujuvammaksi.


Olen kuullut todella monen asiakkaan huokaisevan turhautuneena, että hiukset eivät vaan tottele. Suortuvia kuvataan sanoilla ärsyttävä, itsepäinen, kuriton, vaikeasti hallittava, hankala. Mitä jos kyse ei olekaan siitä, että hiuksissa olisi jotain vikaa? Jospa onkin niin, että hiuksia yritetään väkisin asettaa muottiin, johon ne eivät yksinkertaisesti sovi? Kiharaisia hiuksia suoristetaan päivittäin, vaikka pääsisi helpommalla, jos suoristelun sijaan korostaisikin kiharaa. Hentoja ja herkästi takkuuntuvia ja haaroittuvia hiuksia pidetään väkisin pitkänä, vaikka lyhyempi malli olisi helppohoitoinen ja näyttävämpi. Takaraivon pyörrettä kohtaan suhtaudutaan pelon ja vihan omituisella sekoituksella, sen sijaan, että muokattaisiin mallia siten, että pyörteestä otetaankin ilo irti. 


Ihmisten halu kontrolloida hiuksiaan on monesti niin vahva, että yksikään karva ei saisi poiketa ruodusta. Hiukset ovat kuitenkin materiaalia, jota ei voi täysin hallita. Se liikkuu, sitä harotaan, sen laatu muuttuu iän ja mahdollisten käsittelyjen myötä. Se ohenee, paksuuntuu, vaihtaa väriään. En sano, että pitäisi nostaa kädet pystyyn ja olla tekemättä mitään, mutta kannattaisi valita taistelunsa tarkkaan. Mieti kampaajasi kanssa yhdessä, mitä hiuksiesi hyviä puolia kannattaisi korostaa. Miten hiuksesi asettuvat, jos ne saisivat itse päättää? Oletko kenties pakonomaisesti kiskonut hiuksiasi kasvusuunnan vastaisesti ja sitten stressaantunut, kun ne eivät asetu haluamallasi tavalla? Värjäätkö voimakkaasti harmaantuneen tyvikasvun neljän viikon välein piiloon, etteivät kanssaihmiset mieltäisi sinua vanhukseksi? Ehkäpä ongelmiin on olemassa kompromisseja, joiden avulla pääset helpommalla ja hiuksesi säästyvät ylenpalttiselta rasitukselta. Ehkäpä tukkasi ei olekaan idiootti – se saattaa olla vain väärinymmärretty.


Nähdään Teoksessa!
-Emmi
 

Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Ei kommentteja.