Jyväskylä

Helsinki

Pätkästä pitkäksi - tietoisku hiusten kasvattajalle

18.3.2018
Emmi

Kuvassa ihana asiakkaani, jonka hiukset humahtivat hetkessä lyhyestä pitkäksi.

Silmämääräisesti arvioituna uskaltaisin heittää ilmoille väitteen, että iso osa suomalaisista naisista, varsinkin iäkkäämmät, suosivat lyhyitä hiusmalleja. Olen kuullut monen pitkähiuksisen naisasiakkaan haluavan leikkauttaa hiuksensa lyhyeksi sitten, kun ikää on mittarissa tarpeeksi, sillä ”ei vanhemmalle naiselle sovi pitkät hiukset.” Tähän toteamukseen en ota yleistävällä tasolla kantaa, sillä omasta mielestäni hiusten täydellinen pituus kantajalleen on asia, joka pitää aina arvioida erikseen.

Uskon siihen, että ympäristö ruokkii omia mieltymyksiä, tietoisesti tai ei. Jos näkee ympärillään paljon pitkähiuksisia naisia, niin päätös omien hiuksiensa leikkauttamisesta lyhyeksi ei olekaan enää niin yksinkertainen. Siitä tulee monesti voimakas kannanotto ja keino erottautua massasta. Ihminen on laumaeläin ja jos esimerkiksi ystäväpiirissä kaikilla naisilla on pitkät hiukset, niin omien kutrien pätkäiseminen saattaa olla yllättävän pelottavaa. Tässä näkyy vahvasti jo aiemmin mainitsemani iän aiheuttama vaikutus mieltymyksiin. Karkeasti sanottuna naisten mieltymykset hiusten pituuteen liittyen voisi kampaajan mutu-tuntumalla jakaa kahteen ikäryhmään, alle 40-vuotiaat ja yli 40-vuotiaat. Mitä nuorempi, sitä todennäköisemmin hiukset ovat pitkät ja päinvastoin.

Oma mieltymys hiusten pituuteen liittyen jää monesti myös perheenjäsenien mielipiteiden jyräämäksi. Olen kuullut harmillisen usein naisasiakkaiden sanovan, että he haluaisivat leikkauttaa pitkät hiuksensa lyhyeksi ihan vaan jo käytännön syistä, kun ei enää jaksaisi sitä työlästä ja pitkäpiimäistä pesu-kuivaus-ikuinenponnari-rumbaa. ”Mutta kun mun miehen mielestä naisella pitää olla pitkät hiukset.” Tällä kommentilla on minuun aina yhtä kylmäävä vaikutus. Sen kummemmin feminismi-korttia pelaamatta sanon, että sinun hiuksesi ovat sinun, eivät kenenkään muun. Läheisten mielipiteitä saa ja kannattaakin kuunnella, mutta lopullinen päätös omasta tyylistäsi on vain, ja ainoastaan sinun. Tasa-arvoa kunnioittaen on hyvä pitää mielessä, että myös miehillä on oikeus pitää hiuksiaan juuri sen pituisina, kuin haluavat. Edellisessä työpaikassani työskennellessäni tuoliini istui teini-ikäinen poika, joka kertoi haluavansa kovasti kasvattaa musiikkimakuunsa sopivan "kunnon heviletin", mutta isältä ei lupaa herunut, koska miehellä pitää kuulemma olla lyhyt tukka. Poikaparka joutui tyytymään lyhyillä hiuksilla moshaamiseen. 

Ja mennäänpä sitten itse aiheeseen. Olit sitten minkä ikäinen (tai mitä sukupuolta) tahansa, jos haluat kasvattaa hiuksiasi, niin se on oma päätöksesi ja tässä pieni tietopaketti, josta saattaa olla sinulle hyötyä.

Yhdellä ihmisellä keikkuu päässään n. 100 000-250 000 hiusta. Hiukset kasvavat tietyn syklin mukaan, jonka pituus on lapsilla 6-7 vuotta, kun taas myöhäistä keski-ikää elävällä ihmisellä samainen sykli voikin olla enää 6-12 kuukautta. Melkoinen ero, vai mitä? Kasvuvaiheessa oleva hius venyy suunnilleen sentin kuussa. Alla olevasta kuvasta jonkinlaisen käsityksen hiusten kasvusyklistä.

Kuva: Piirsin sen ihan itse!

Ensimmäinen vaihe on loogisesti nimeltään kasvuvaihe (hienolta nimeltään anageeni), jolloin hius kasvaa. Tämä vaihe kestää iästä ja yksilöstä riippuen keskimäärin n. 2-6 vuotta. Tämän jälkeen on vuorossa siirtymävaihe, katageeni, jolloin hius irtaantuu kasvua ylläpitämästä karvatupen ytimestä. Hius viihtyy tässä vaiheessa yleensä 1-2 viikkoa, odottaen telogeenia, eli 5-6 viikkoa kestävää lepovaihetta, jonka päätteeksi hius irtoaa. Hiuksen irrotessa uusi hius odottelee jo samaisessa karvatupessa omaa tähtihetkeään.

Tästä päästäänkin myytiltä kuulostavaan väitteeseen siitä, että jokaisella on se oma ”maksimimittansa”, jota pidemmäksi hiukset eivät vain kasva, vaikka kuinka pinnistäisi. Hius kasvaa pituutta vain kasvuvaiheessa. Mitä pidempi kasvuvaihe on, sitä pidemmäksi hiukset ehtivät kasvaa, ennen kuin laiskuus iskee. Kasvuvaihe onkin hyvin yksilöllinen asia ja tämä selittääkin sen, miksi kaverin täytyy varoa, ettei istuisi hiustensa päälle, kun itse saa omat haivenensa hädin tuskin hipomaan lapaluita. Markkinoilta löytyy valmisteita, joiden lupaukset pidempiin hiuksiin perustuvat usein juurikin tuohon kasvuvaiheeseen vaikuttamiseen, esimerkiksi lisäten hiuspohjan pintaverenkiertoa, jolloin karvatupelle virtaisi tehokkaammin rakennuspalikoita sisältävää materiaalia. Näin saadaan paremmin tehoja irti tuosta kallisarvoisesta kasvusyklin vaiheesta. Ja näitä hiustenkasvua kiihdyttäviä tuotteita löytyy pilvin pimein. Jotkin tuotteet taas lupaavat nimenomaan vähentää hiustenlähtöä. Harva tuntuu tietävän, että hiuksia lähtee keskimäärin jopa 100-150 päivässä, ja se on ihan normaalia. Osa tähän markkinarakoon mahtuvista tuotteista ovat pelkkää höttöä, joten kannattaa ottaa kyseisistä tuotteista huolella selvää, ainakin ennen suuria investointeja.

Tätä seuraavaa klassikko -neuvoa saa perustella hiuksiaan kasvattavalle asiakkaalle todella usein: hiuksia pitää leikata, jotta ne kasvavat. Eikä mikään ihme, että tämä ei ihan sellaisenaan mene läpi. Mitäs järkeä siinä on, että tyvestä pukkaa uutta tavaraa pihalle ja sitten pahantahtoinen sabotööri-kampaaja leikkaa itse kipua tuntematta latvasta senttikaupalla pituutta lattialle ja surutta lakaisee ne sieltä roskikseen? Oikeastihan me kampaajat ajatellaan niiden hiusten parasta. Moni rasittaa hiuksiaan värikäsittelyillä, föönaamalla, suoristamalla, kihartamalla, harjaamalla, pesemällä ja ihan vaan elämällä. Kaikki tämä rasitus kuluttaa hiusta ja saa sen haurastumaan. Latvassa hius on vanhempaa, kuin tyvessä ja se onkin ehtinyt kokea kaikenmoista. Siksi se helposti haaroittuu, takkuuntuu ja katkeaa. Tämä epämääräinen katkeilu sieltä täältä saa latvan linjan näyttämään heiveröiseltä haperolta, ja sitä se onkin. Tässä onkin asian ydin: jos hius katkeaa, siitä lähtee pituutta. Pahimmassa tapauksessa enemmän, kuin mitä kampaaja olisi siitä leikannut. Ja sitten asian ydin nro 2: jos haluaa kauniit hiukset, pelkällä pituudella ei pitkälle pötki. Todella moni jostain syystä kiintyy tähän haperohuitulaansa niin paljon, että välttelee kampaajalla käyntiä kuin ruttoa konsanaan, koska tietää, että hiusalan ammattilainen ei moista näkyä hyvällä katso.

Kannattaa kiinnittää huomiota elämäntapoihinsa. Stressi tekee hallaa kropassa monellakin eri tavalla ja se vaikuttaa myös hiusten kasvuun negatiivisesti. Liiku ja varaa tarpeeksi aikaa kunnon yöunille. (Tämä tekee hyvää, vaikkei hiuksia kasvattaisikaan.) Hiukset tarvitsevat ravintoaineita kasvaakseen, ja niitä ne saavat verenkierrosta. Verenkiertoon ne saadaan oikealla ravinnolla, jossa tasapaino on avainsana. Huolehdi siitä, ettei ruokavaliosi ole liian yksipuolinen. Esimerkiksi liiallinen proteiinin saanti saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Juo riittävästi vettä ja huolehdi, että saat tarpeeksi omega 3- ja 6-rasvahappoja, B-vitamiinia ja magnesiumia.

Eli tiivistettynä:

1. Saat ihan itse päättää, kuinka pitkät hiukset haluaisit

Oma hiustyylisi yleensä kehittyy vuosien myötä, ihan niin kuin makusi vaatteidenkin suhteen. Visiosi hiusten pituuden suhteen saattaa muuttua monta kertaa vuodessa ja siinä ei ole mitään pahaa. Antaa mennä vaan fiiliksen mukaan!

2. Tuotteista on apua, pyydä neuvoja kampaajaltasi

Hiukset kuluvat kemiallisista käsittelyistä (värjäykset, permanentit) ja mekaanisesta rasituksesta. Hiuksiaan kasvattavan kannattaa suojata kutrinsa niille sopivilla tuotteilla. Rakennepaikkaavat ja vahvistavat tuotteet auttavat pitämään latvat hyvässä kunnossa. Myös lämpösuojatuotteet kannattaa ottaa käyttöön suojaamaan föönin ja rautojen kuumuudelta.

Joistakin hiustenkasvua tehostavista tuotteista voi myös olla apua.

3. Pidä huolta hiuspohjasta

Hyvinvoiva iho jaksaa kasvattaa hiuksia paremmin. Huolehdi ihon kosteustasapainosta oikeilla tuotteilla, äläkä pese hiuksiasi turhaan. Liian tiheä pesutahti rasittaa hiuksia ja ihoa yllättävän paljon.

4. Käy kampaajalla leikkauttamassa hiuksiasi n. 1-3 kuukauden välein

Lyhyestä hiusmallista pidemmäksi kasvattaminen voi todella koetella hermoja. Moni skarppiin lyhyeen malliin tottunut luovuttaa siinä vaiheessa, kun päässä on muodoton pallo jäätävällä takatukalla höystettynä, ja leikkauttavat hiuksensa takaisin lyhyeksi. Jos lähdet kasvattamaan lyhyttä tukkaa pidemmäksi, kannattaa käydä aluksi 5-7 viikon välein siistimässä mallia, jotta siinä säilyy hyvä muoto. Pidempien hiusten latvoja kannattaa käydä siistimässä suunnilleen 3 kuukauden välein. Näin pidetään hapertuminen kurissa ja hiukset kauniina. Kampaajalla käynnin yhteydessä kannattaa myös ottaa tehohoito, jolla saadaan buustattua hiusten kuntoa siten, että kotihoitotuotteetkin purevat jälleen paremmin.

5. Pidä huolta itsestäsi

Muutenkin, kuin vain hiusten kasvattamisen kannalta. Sehän on vain bonus, että tukkakin voi hyvin. Kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt ja juot. Jos etsit tästä lisää tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta, muista suhtautua kriittisesti mainosteksteihin, jotka on naamioitu näyttämään tieteelliseltä faktapommilta. Usko lääkäreitä ja asiantuntijoita, älä ostosteeveetä.

6. Jos oikeasti haluat luovuttaa, niin luovuta

Kasvattamishaaveissa ei kannata väkisin roikkua kiinni kynsin ja hampain. Jos se kasvattamisen ”pahin vaihe” vain jatkuu ja jatkuu, niin ehkä pitkät hiukset eivät ole sinua varten. Siinäkään ei ole mitään pahaa, että ensin leikkauttaa hiuksensa lyhyeksi ja seuraavalla käyntikerralla ilmoittaa haluavansa taas kasvattaa, ja jonkin ajan päästä koko urakka alkaa jälleen alusta. Eipähän ehdi tylsistyä! Sama pätee muuten myös otsatukkaan, johon monella onkin ikuinen viha-rakkaussuhde.

Tsemppiä kaikille kasvattajille!

-Emmi

lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00220&p_hakusana=hiukset

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000002841067.html

Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

LetticeJacobs
20.11.2018 15:20
 
Se on myös tunnettua lisätä libido, auttaa ylläpitämään kivikova erektio pidemmän aikaa, ja parantaa intensiteetti orgasmin. Lyhyesti sanottuna, se antaa täyttymystä miehen ylivalta tavoite ja saavuttamista jokaisen naisen seksuaalista tyytyväisyyttä. titan gel 2019 Löysimme internetissä noin Titan Gel todellisia arvosteluja, jossa miehet kirjoittivat, että he onnistuivat laajentamaan peniksen 4 senttimetriä 3-5 viikossa! Tämä on ilmiömäinen tulos, jota mikään muu menetelmä ei voi tarjota. • Poistaa psykologisen jännityksen ja jännityksen. Miehet, joilla on pieni penis, kokevat usein seksuaalisen psykologisen pelon.
abebkutab
31.5.2019 11:27
 
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - 18 Amoxicillin mkp.wsai.kampaamoteos.fi.jaa.hy http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
sdowumuqefov
31.5.2019 11:57
 
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500mg Capsules pei.rmjr.kampaamoteos.fi.rpk.uz http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
tozitafu
8.6.2019 13:23
 
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin yle.syei.kampaamoteos.fi.pjo.gp http://mewkid.net/buy-amoxicillin/