Jyväskylä

Helsinki

Pidä itsestäsi huolta

11.11.2018
Emmi

Yksi tämän työn antoisimpia puolia ovat keskustelut, joita saan käydä asiakkaideni kanssa. Parhaimmillaan siinä syntyy oivalluksia puolin ja toisin, ja jos oikein hyvin käy, niin se saattaa olla pitkään kaivattu kipinä omien elämäntapojen muuttamiselle. Näin on käynyt minulle tämän syksyn aikana.

Lankesin monelle yrittäjälle tuttuun ansaan: lomien pitäminen jää helposti vähemmälle, kun työ vie mukanaan. Tähän mennessä olen ollut tänä vuonna lomalla suunnilleen kolme viikkoa. Siis vähemmän, kuin keskiverto suomalainen viettää pelkästään kesälomaa. Eikä se tuntunut kesän aikana vielä missään – auringon valoa oli enemmän kuin tarpeeksi antamassa virtaa. Syksyn tullen aloin kuitenkin huomata itsessäni merkkejä väsymyksestä ja stressistä. Havahduin siihen, että tein töitä myös vapaa-ajalla. Asiakaspalvelua ja tukanlaittoa ei oikein voi harrastaa kotioloissa, mutta läppäri oli sylissä jatkuvasti. Tarkistin työsähköpostini jo aamupalaa syödessäni ja hetkeä ennen nukkumaanmenoa iltaisin. Ajatukset olivat virittäytyneet työtilaan melkeinpä kellon ympäri. Näin unia, joissa olin liikkeessä hoitamassa päivittäisiä rutiineja ja ihmettelemässä, että miksi valot eivät pysy päällä. Hereillä ollessa pyörittelin jatkuvasti mielessäni tehtävälistaa. Pidän työstäni todella paljon ja siksi se luultavasti saikin hivutettua niskalenkkiotteen vapaa-ajastani. Ja tämä on ongelma siksi, että töiden tekeminen kuluttaa aina voimavaroja, vaikka se olisikin kivaa. Vapaa-ajan tarkoitus on toimia palauttavana ja tasapainottavana voimana, ja jos sille ei ota sen ansaitsemaa tilaa, niin päätyy kulkemaan jatkuvasti vain puolella teholla.

Ensimmäinen askel tilanteen korjaamiseen oli juurikin ne keskustelut asiakkaideni kanssa. Huomasin, etten suinkaan ole ainoa, joka vie töitä kotiin. Työsähköposteja näpytellään jatkuvasti ja paine saada asioita aikaiseksi nopealla aikataululla piinaa monia. Ja samalla pitäisi kuitenkin pystyä hoitamaan kotia ja ihmissuhteita niiden ansaitsemalla tavalla. Ei kuulosta kovin helpolta, eikä myöskään mielekkäältä. Eräänä päivänä tein päätöksen, etten enää käytä työsähköpostiani puhelimellani, enkä myöskään pidä sitä auki kotiläppärilläni, ellen ole erikseen suunnitellut tekeväni töitä kotona ja varannut sille omaa aikaansa. Houkutus on kuitenkin edelleen suuri, sillä olen utelias. Mitä jos sinne onkin kilahtanut se viesti, jota olen odottanut? Eihän se nyt voi olla niin paha juttu, jos vaan nopsaan vilkaisen saapuneet-kansion? Joudun perustelemaan päätöstäni itselleni uudestaan ja uudestaan, vaikka sen hyödyt olivat hyvinkin pian huomattavissa. Sähköpostien lukeminen tarkoittaa sitä, että mieleni on työpaikalla. Ja vaikka en siellä fyysisesti olisikaan, sen kuormitus on silti sama. Pelkästään tämä pieni muutos on saanut aikaiseksi sen, että ajatuksissani on tilaa muillekin asioille. Ja sillä on iso vaikutus vapaa-ajan laatuun.

Toinen askel kohti laadukkaampaa elämää oli päätös tehdä enemmän minulle mielekkäitä asioita. Tajusin, että eräs ystävistäni on juuri kääntänyt uuden sivun elämässään ja käynyt ISHTA-joogan opettajakoulutuksen. Elisa pisti pystyyn toiminimen ja vetää nyt tunteja Lauttasaaren kulttuurikeskus Sähinässä, sekä Urban Wellsissä Vallilassa. Sijainniltaan molemmat näistä pisteistä ovat minulle hankalia, joten päätin pyytää Elisaa tekemään kotikäynnin. Eilen olohuoneemme muutettiinkin pienen mittakaavan joogastudioksi, jossa sain yksityisohjauksena äärimmäisen rentouttavan joogatuokion. ISHTA-joogassa keskitytään kuuntelemaan kehoa tarkkaan ja luopumaan suorituskeskeisestä ajattelutavasta. Mieli ja keho viritetään samalle aaltopituudelle, jotta molemmista saataisiin lukot avattua. Suosittelen tätä kokemusta ihan kaikille täydestä sydämestäni. Jos asut pääkaupunkiseudulla ja haluat kokeilla joogaa lämminhenkisen, ihmisläheisen ja ammattitaitoisen ohjaajan avustuksella, ota yhteyttä Elisaan! Hänet löytää Instagramista nimimerkillä @ulappawellness ja Facebookista nimellä Ulappa Wellness. 1,5 tunnin mittaiseen kotikäyntiin sisältyy yksilöllinen tarpeiden kartoitus, tunnin mittainen harjoitus, sekä kirjalliset ohjeet itsenäiseen harjoitteluun. (Hinta 85€, johon sisältyy alv sekä matkakulut.)

Kolmas askel on itsestäänselvä: enemmän lomaa! Vietän marraskuun viimeisen viikon lomaillen kissavahtina ja suunnitelmissa on hyvää ruokaa, runsaasti päiväunia kehräävän karvapalleron kanssa, elokuvien katselua ja kirjan lukemista. Ensi vuonna onkin sitten tavoitteena lomailla, niin kuin ”normaalit” ihmiset konsanaan. Tsemppiä meille kaikille marraskuun pimeyteen. Muistakaa arvostaa itseänne!

Nähdään Teoksessa!

-Emmi

Sähköpostiosoite on pakollinen tieto, mutta sitä ei näytetä julkisesti.

Nita
11.11.2018 21:56
 
Olipa äärettömön hyvä kirjoitus! Tän asian tärkeyttä ei voi painottaa tarpeeksi. Olen itsekkin kampaaja, joka juuri ja juuri selvisi uupumukseen ajautumiselta. Tekeminen vaan vie mennessään juurikin siksi että rakastan työtäni. Juuri silloin saa itsensä kiinni siitä että vastailee ajanvaraus kyselyihin sunnuntaina klo19.00 ja käy tinkimään omasta vapaa ajasta, vain siksi että voisi ottaa asiakkaan vastaan. Lomista puhumattakaan... Onneksi tajusin painaa jarrua ennen kuin oltais puhuttu jo Burns outista. Ja yoga on ollut täälläkin pelastava voima! Ihania ensi vuoden lomia sinne, muista pitää lupaus itsellesi niiden pitämisestä, minäkin yritän tehdä niin!
Emmi
12.11.2018 09:35
 
Kiitos, Nita! Pidä sinäkin kiinni omista lupauksistasi, jotta jaksat sitten töissäkin paremmin :) Ihanaa loppuvuotta!